ФІСКАЛЬНИЙ ПОТЕНЦІАЛ МІСЦЕВИХ БЮДЖЕТІВ У КОНТЕКСТІ БЮДЖЕТНОЇ ДЕЦЕНТРАЛІЗАЦІЇ В УКРАЇНІ - Мітченко, Костянтин (Вісник Національного технічного університету "Харківський політехнічний інститут" (економічні науки), 2024)
У статті розглянуто фіскальний потенціал місцевих бюджетів у контексті бюджетної децентралізації в Україні. Проаналізовано сучасний стан і тенденції розвитку місцевих фінансів, основні джерела доходів та витрат місцевих бюджетів. Особливу увагу приділено інструментам підвищення фіскального потенціалу, таким як оптимізація податкової бази, підвищення ефективності адміністрування податків, залучення інвестицій та міжмуніципальне співробітництво. Визначено основні виклики та перспективи розвитку фіскального потенціалу в умовах децентралізації, зокрема, нерівномірність економічного розвитку регіонів, залежність від державних трансфертів і необхідність підвищення прозорості використання бюджетних коштів. Виявлено, що структура доходів місцевих бюджетів значно змінилася внаслідок децентралізації. Спостерігається збільшення частки власних доходів, зокрема податкових надходжень, що позитивно впливає на фінансову автономію місцевих громад. Проведений аналіз показав, що основні витрати місцевих бюджетів спрямовані на фінансування освіти, охорони здоров’я, соціального захисту та житлово-комунального господарства. Визначено основні виклики для розвитку фіскального потенціалу місцевих бюджетів, серед яких нерівномірність економічного розвитку регіонів, залежність від державних трансфертів, а також необхідність підвищення ефективності використання бюджетних ресурсів. Запропоновано ряд заходів для підвищення фіскального потенціалу, включаючи оптимізацію податкової бази, покращення адміністрування податків, залучення інвестицій та розвиток міжмуніципального співробітництва.