ДОСЛІДЖЕННЯ ВПЛИВУ РЕФОРМ НА СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ РОЗВИТОК ТЕРИТОРІАЛЬНИХ ГРОМАД - Назарова, Тетяна; Линник, Віталій (Вісник Національного технічного університету "Харківський політехнічний інститут" (економічні науки), 2024)
Стаття присвячена аналізу впливу адміністративно-територіальних реформ на соціально-економічний розвиток територіальних громад Харківської області в умовах воєнного стану 2022-2024 рр. У дослідженні розглядаються ключові аспекти реформ, що включають децентралізацію, економічний розвиток, покращення соціальної сфери, екологічну стабільність та підвищення громадської безпеки. Основна увага приділяється вивченню результатів впровадження реформ, їх впливу на ефективність управління, фінансову автономію громад, розвиток інфраструктури, створення нових робочих місць, підвищення якості освіти та охорони здоров’я, зниження рівня злочинності та зміцнення громадянського суспільства. Реформа, ініційована урядом України, спрямована на передачу значних повноважень і ресурсів з центрального рівня до місцевих громад, з метою зміцнення їх самостійності та здатності до ефективного управління. Дослідження покликане виявити оптимальні стратегії для подальшого розвитку та підтримки спроможних місцевих громад в Україні. Методологія дослідження включає аналіз статистичних даних, порівняльний аналіз до та після впровадження реформ на соціально-економічний розвиток територіальних громад Харківської області під час воєнного стану. Результати дослідження показують, що адміністративно-територіальні реформи мають значний позитивний вплив на соціально-економічний розвиток територіальних громад навіть в умовах воєнного стану. Зокрема, відзначається покращення ефективності управління та збільшення фінансових ресурсів на місцевому рівні, що сприяє розвитку інфраструктури та соціальної сфери. Водночас, важливими викликами залишаються забезпечення прозорості та підзвітності у використанні ресурсів, а також необхідність постійного моніторингу та коригування стратегій розвитку. Це дослідження робить важливий внесок у розуміння процесів децентралізації та їх впливу на розвиток територіальних громад в умовах воєнного стану, надаючи практичні рекомендації для покращення управлінських процесів та ефективного використання фінансових ресурсів на місцевому рівні.