ДІАГНОСТИКА ЦИФРОВИХ ФОРМ БІЗНЕС-КОМУНІКАЦІЙ В МАРКЕТИНГОВІЙ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВА - Чернобровкіна, Світлана; Ларка, Людмила (Вісник Національного технічного університету "Харківський політехнічний інститут" (економічні науки), 2023)
Висвітлено актуальність та значущість діагностики цифрових бізнес-комунікацій у сучасній маркетинговій діяльності підприємства. Показано необхідність стратегічної орієнтації підприємств на різноманітні цифрові канали комунікації зі споживачами в сучасних умовах. Перелічено основні форми сучасних цифрових бізнес-комунікацій, такі як контекстна реклама, соціальні медіа, мобільні додатки, відео- та аудіо-контент тощо. Наголошено на зростанні популярності за останні роки соціальних мереж, електронної комунікації, мобільних додатків та інших цифрових каналів, що створило унікальні можливості для досягнення цільової аудиторії. Відзначено, що цифрові бізнес-комунікації стають дедалі більш персоналізованими та спрямованими на індивідуальні потреби споживачів. Акцентовано увагу, що зі зростанням обсягу цифрових даних та різноманітності каналів взаємодії, виникає потреба в ефективній діагностиці та аналізі цифрових бізнес-комунікацій. Визначено якісні та кількісні методи діагностики цифрових форм бізнес-комунікацій. Показано важливість поєднання якісних та кількісних методів для досягнення комплексного розуміння ситуації та забезпечення оптимальних результатів. Наголошено на необхідності використання сучасних технологій для збору, обробки та інтерпретації даних – штучного інтелекту в діагностиці цифрових бізнес-комунікацій. Відзначено, що у контексті результатів діагностики, підприємство повинно акцентувати увагу на певних аспектах для поліпшення стратегії цифрових бізнес-комунікацій. Пріоритетним завданням може бути оптимізація контенту, адаптація до специфіки цільової аудиторії та підвищення конверсії. Наведено приклади виявлених після діагностики проблем у бізнес-комунікаціях, можливих причин та шляхів їх подолання. Показано, що аналіз діагностики цифрових бізнес-комунікацій дозволяє підприємствам з’ясувати, наскільки їхні комунікаційні стратегії відповідають меті та цілям організації, а також визначити потенційні області покращення. Наголошено на постійному подальшому моніторингу ефективності цифрових бізнес-комунікацій.