ПРОДОВОЛЬЧА ПРОБЛЕМА СХІДНОГО РЕГІОНУ УКРАЇНИ, СПРИЧИНЕНА ВІЙНОЮ - Казакова, Надія; Неустроєва, Гелена; Громов, Вадим (Вісник Національного технічного університету "Харківський політехнічний інститут" (економічні науки), 2022)
У статті проводиться науково обґрунтований аналіз продовольчої проблеми східного регіону України, виходячи з її суттєвого значення для світової проблеми запобігання голоду. Враховуючи той факт, що потенціал зовнішнього виробництва перевищує потреби внутрішнього ринку, необхідно провести дослідження розв’язання продовольчих проблем під час планування розвитку аграрного сектору економіки України. У цій статті розглянуто такі аналітичні питання, які дають змогу оцінити, що Україна протягом багатьох років входить до п’ятірки найбільших експортерів зернових та зернобобових ресурсів. Україна є однією з основних країн, які роблять внесок в аграрний сектор світової економіки. Діяльність майбутніх фахівців при вирішенні продовольчої проблеми залежить від змісту та характеру знань про те, що проблемам сприяли не лише пандемія корона вірусу, а й збройні конфлікти у більшості зазначених країн та зміна клімату, кілька років посухи із сільськогосподарським виробництвом у регіоні. Наведено загальні положення щодо аналізу різних варіантів вирішення даної задачі та оцінено, що аналітичний підхід є найбільш оптимальним, оскільки дозволяє побудувати діаграму порівняння відсоткового змісту найбільш популярних сільськогосподарських культур на посівних площах. Доцільно розглянути процес відбору більшої частини даних, зібраних до вторгнення. Цей дослідницький документ показує той факт, що більша частина занепокоєння пов’язана з нестачею постачання основних сільськогосподарських культур, таких як пшениця, кукурудза та насіння олійних культур, що може призвести до зростання цін. Вторгнення також призвело до підвищення цін на паливо та відповідні добрива, що призвело до подальшого дефіциту продовольства та зростання цін. Зростання цін на пшеницю внаслідок конфлікту стало проблемою для країн, що сильно залежать від російського та українського експорту пшениці, і викликало побоювання соціального протесту. У статті аналізуються погляди економістів на вирішення продовольчої проблеми. Слід зазначити, що ці основні питання надалі впливатимуть на ціни на світовому ринку та зростання інфляції. У зв’язку із вторгненням Міністерство сільського господарства США опублікувало прогноз експорту зернових продуктів із України. Продовольча та сільськогосподарська організація ООН опублікувала дані про зростання індексу цін на зерно. Надано практичні рекомендації щодо вирішення проблем. Дослідження було розроблено для оцінки того, що Україна є провідною країною в аграрному секторі економіки, яка постачає продукти харчування до ЄС, Африки та Індії. Через вторгнення Росії на українські землі багато держав можуть постраждати від голоду і якщо повномасштабну інтервенцію в Україну не зупинити, то на світ чекає продовольча криза.