ТРАНСНАЦІОНАЛЬНІ КОРПОРАЦІЇ І ПРОБЛЕМИ СУЧАСНИХ МІЖНАРОДНИХ ВІДНОСИН - Погорєлов, Сергій (Вісник Національного технічного університету "Харківський політехнічний інститут" (економічні науки), 2021)
Сьогодні транснаціональні корпорації відіграють важливу роль у міжнародній торгівлі та сприяють глобалізації світової економіки. Річний прибуток найбільших ТНК перевищує значення ВВП багатьох країн з низьким і середнім рівнем доходу. Через процеси злиття і поглинання корпорації ростуть дуже швидко, стаючи багатшими та могутнішими за деякі держави. Актуальність даного дослідження полягає в тому, що ТНК домінують у світовій економіці і значно на неї впливають, тому визначення основних проблем сучасних міжнародних відносин та їх зв’язок з ТНК є доцільним в умовах сьогодення. Метою дослідження є надання характеристики проблемам міжнародних відносин та знаходження можливих варіантів їх рішення. За допомогою різних джерел визначимо, які саме проблеми міжнародних відносин заважають розвитку ТНК. Досягнення мети потребує вирішення поставлених задач, таких як: розкриття сутності поняття транснаціональної корпорації; дослідження ролі ТНК в міжнародних економічних відносинах; визначення головних проблем сучасних міжнародних відносин; надання пропозицій щодо вирішення цих проблем. Для виконання роботи використовуємо наступні методи: загальнонаукові методи теоретичного узагальнення і порівняння, критичного аналізу, системного підходу, статистичного та теоретичного аналізу та інші. Головною рушійною силою сучасного світу є транснаціональні корпорації. Величезні компанії, які контролюють понад 50% світового промислового виробництва та формують всесвітній науково-технічний прогрес. Вони, нарівні з промислово розвиненими країнами, широко проявляються в політиці, економіці, у фінансово-інвестиційній, інформаційній, науково-технічній, військовій, технологічній, екологічній сферах. Тому, ТНК є невід’ємною частиною сучасних міжнародних відносин і проблеми, які виникають в цих відносинах, мають прямий вплив на діяльність ТНК.