ДОСЛІДЖЕННЯ МІЖНАРОДНОГО БІЗНЕСУ ВИРОБНИКІВ ДРІЖДЖОВОЇ ПРОДУКЦІЇ - Чайкова, Олена; Барабаш, Яна (Вісник Національного технічного університету "Харківський політехнічний інститут" (економічні науки), 2021)
В статті проведено дослідження діяльності підприємств дріжджової промисловості на світових ринках. Наведена характеристика дріжджової продукції та її систематизація. Виокремленні світові виробники дріжджової продукції, а також наведені найбільші підприємства, що виробляють різні види дріжджів в Україні. З використанням методу збору та обробки даних був виконаний аналіз діяльності дріжджових виробників на міжнародних ринках. Більш детально розглянуті українські дріжджові компанії та їх присутність на світових ринках. Охарактеризовані лідери міжнародного ринку дріжджової галузі. Проаналізовані обсяги виробництва дріжджів в Україні. Акцентована увага на дослідженні підприємства ТОВ «Компанія БАЛЕКС». Виявлені в які країни експортує компанія, а також основні торговельні країни партнери цієї компанії. Виявлені сильні та слабкі сторони компанії, а також можливості та загрози для здійснення міжнародного бізнесу компанії, що виробляє та реалізовує дріжджову продукцію. Зроблені прогнози щодо розвитку експортної діяльності підприємств дріжджової промисловості. Зростання цього ринку в основному пояснюється збільшенням попиту на харчові продукти, такі як хлібобулочні вироби (хліб, булочки, пончики, піца і т. д.) та напої (алкогольні і безалкогольні), які містять спеціальні дріжджі в якості основного інгредієнта. Зроблені висновки щодо доцільності збільшення обсягів виробництва та підвищення конкурентоспроможності з метою розширення експортної діяльності підприємств, що виробляють та продають дріжджову продукцію.