АКЦИЗНИЙ ПОДАТОК: ЗМІНИ В ОПОДАТКУВАННІ ТЮТЮНОВИХ ВИРОБІВ - Коптєва, Ганна; Андрієнко, Катерина (Вісник Національного технічного університету "Харківський політехнічний інститут" (економічні науки), 2021)
Сучасна акцизна політика в умовах активної трансформації тютюнового ринку має забезпечувати достатній рівень податкових надходжень до бюджету, регулювати споживання тютюнової продукції та її альтернатив, запобігати нелегальному обігу контрафактної і контрабандної тютюнової продукції, враховувати особливості розвитку національного тютюнового ринку, а також дотримуватися законодавства Європєйського Союзу, вивчати досвід країн Співтовариства у сфері справляння акцизного податку. Перед вітчизняною акцизною політикою постають складні завдання – забезпечити оптимальний баланс між досягненням цілей наповнення бюджету та регулюванням споживання різних категорій тютюнових виробів, підтримувати національних виробників тютюнової продукції та забезпечувати охорону здоров’я громадян, тримати курс на євроінтеграцію. Акцизний податок з тютюнової продукції, виробленої на території України, традиційно формує найбільшу частку у структурі акцизних податків, а саме їх оподаткування здійснюється за специфічною та адвалорною ставками. Метою статті є дослідження впливу підвищення специфічної акцизної ставки на надходження акцизного податку до бюджету. Проаналізовано основні зміни в оподаткуванні тютюнових виробів в Україні та наслідки для національних виробників тютюну і тютюнової продукції. З метою дослідженні впливу підвищення специфічної акцизної ставки на надходження акцизного податку до бюджету побудовано прогнозну модель залежності податкових надходжень від акцизного податку до бюджету від продажів тютюнових виробів та від середнього акцизу на пачку сигарет. У статті запропоновано план поступового підвищення специфічного акцизу на 2021-2025 рр. Для перевірки гіпотези побудовано прогнозну модель із продажу сигарет з урахуванням збільшення податкового навантаження до 2025 р. Запропоновано заходи, що сприятимуть поступовому збільшенню доходів бюджету від акцизного податку з тютюну та тютюнових виробів, зменшенню тіньового сектору та підтримці національних виробників.