АНАЛІЗ ТА ТЕНДЕНЦІЇ РОЗВИТКУ ТЕХНОЛОГІЧНИХ ІННОВАЦІЙ В ЕНЕРГЕТИЧНІЙ ГАЛУЗІ УКРАЇНИ - Шпак, Нестор; Найчук-Хрущ, Марта; Кулик , Олена (Вісник Національного технічного університету "Харківський політехнічний інститут" (економічні науки), 2020)
У статті розглянуто проблеми нестачі вичерпних джерел енергії (ВДЕ) у паливно-енергетичній галузі пропонується вирішувати шляхом впровадження інноваційних технологій, спрямованих на пошук альтернативних видів енергії та побудови проектів відновної енергетики. Слід зауважити, що вугільна та нафтогазова промисловості є одними з найважливіших складових елементів розвитку української економіки та бізнесу. На сьогоднішній день основою базової стратегії ведення бізнесу є інноваційний напрям розвитку, де синергія знань, технологій та людського капіталу створює конкурентні переваги окремих держав та їх регіонів більшою мірою, ніж їх вичерпні природні ресурси. В дослідженні здійснено комплексний аналіз підтверджених запасів органічного палива в Україні та світі, проаналізовано та виявлено загальні тенденції ринку вуглеводів. Визначено основні причини зменшення ефективності та розвитку суб’єктів українського нафтогазовидобувного сектору (на прикладі дочірнього підприємства «Ньютек Юкрейн»). Запропоновано заходи та рекомендації щодо усунення негативних аспектів діяльності паливно-енергетичного комплексу (ПЕК) та підвищення його інвестиційної привабливості в контексті інноваційного розвитку вітчизняної економіки. Зроблено висновок про те, що альтернативні палива з підвищеним вмістом водню (природний газ, спиртові палива, а також композитні палива з використанням спиртових палив і водню як додаткові енергоносії) в даний час і на найближчий період залишатимуться ефективними замінниками нафтових палив, що забезпечують не тільки зниження споживання нафтових палив, але й одночасне підвищення екологічної безпеки енергоустановок.