ТЕОРЕТИКО-МЕТОДИЧНІ ОСНОВИ ІНТЕГРАЦІЇ БАНКІВСЬКИХ УСТАНОВ УКРАЇНИ НА МІЖНАРОДНІ ФІНАНСОВІ РИНКИ - Андренко, Олена; Мордовцев, Сергій (Вісник Національного технічного університету "Харківський політехнічний інститут" (економічні науки), 2020)
У статті проаналізовано теоретико-методичну засади інтеграції банківських установ України на міжнародні фінансові ринки та перспективи його розвитку. Виявлено, що у сучасних умовах розвитку процесів глобалізації та інтернаціоналізації для українських банків набуває все більшої важливості успішна робота з фінансовими ресурсами на світових ринках. Визначено, що інтеграція банківської системи України здійснюється за трьома напрямами, а саме: регіональний, універсалізаційний, міжнародний. Доведено, що в український банківський системі повинно набувати актуальності надання інноваційних банківських послуг – це пов’язано з необхідністю підвищення ефективного рівня банківського обслуговування та унеможливлювання зниження рівня доходності традиційних послуг банків України. Наведені основні умови розвитку міжнародної банківської діяльності у сучасному світі є наступні, а саме: стандартизація банківських послуг відповідно до європейських та світових, зростання довіри населення, а також збільшення конкурентоспроможності вітчизняних банківських послуг. Обґрунтовано, що регуляторами банківської діяльності у якості законодавчої та виконавчої владі є Верховна Рада України, Кабінет Міністрів України, НБУ – основний регулятор банківської діяльності, а Нацкомфінпослуг регулює небанківські фінансові установи. Проаналізовані основні зміни банківська системи України внаслідок глобалізації фінансового простору. Доведено, що основними умовами для інтеграції у міжнародний банківський простір є регулювання прозорості діяльності банків спираючись на «Основні принципи ефективного банківського нагляду» Базельського комітету, запобіганню відмиванню грошей, застосовуючи рекомендації групи FATF. Визначені позитивні та негативні наслідки інтеграційних процесів для банківської системи України. Наведено пропозиції та заходи щодо подальшої інтеграції банківської системи України у світовий простір. Зроблено висновок, що наведені заходи на макроекономічному рівні з боку НБУ та на мікроекономічному рівні з боку комерційних банків України будуть сприяти зростанню притоку капіталу, в тому числі, й іноземного.