ВПРОВАДЖЕННЯ ЕЛЕМЕНТІВ АНТИКРИЗОВОГО УПРАВЛІННЯ ІЗ ЗАСТОСУВАННЯМ ПЛАТФОРМИ БЛОКЧЕЙН - Юр’єва, Ірина; Фальченко, Олена (Вісник Національного технічного університету "Харківський політехнічний інститут" (економічні науки), 2020)
Створення системи сучасного підприємства повинно здійснюватися на теорії та практиці антикризового управління підприємством із застосуванням новітніх технологій, зокрема у фінансовій складовій за допомогою технологій блокчейну. Організація ефективного виробництва, оптимальні принципи децентралізованих технологій особливо відіграють важливу роль при впровадженні елементів антикризового управління, які застосовуються в нестандартних кризових умовах і надзвичайних ситуаціях., водночас успіх компанії залежить від уміння керівників використовувати переваги ризиків інноваційних інформаційних технологій. За умов невизначеності зовнішнього середовища, темпів змін, децентралізація в інформаційних системах стала дієвим елементом антикризового управління з точки зору технологічних нововведень. Антикризове управління із застосуванням платформи блокчейн, інструментарій якого становить підґрунтя ефективного реагування на зміни, що загрожують нормальному функціонуванню підприємства пропонує кардинально новий підхід, який не тільки знижує негативні наслідки кризових явищ але і змінює взаємодію між людьми. Це важливо при впливі зовнішнього середовища на підприємство, хеджуванні ризиків, особливо фінансових, забезпеченні довіри до системи обліку фінансів, яка дозволяє вчасно зробити моніторинг операцій з фінансових результатів . Зацікавленість в прозорих облікових системах стала особливо важливою при появі цифрових платіжних систем, які пропонують суворі вимоги щодо часу підтвердження та безпеки транзакцій. Побічним ефектом при підвищенні виробництва праці постала сильна централізація і повна непрозорість платіжних систем, що в свою чергу призвела до кризових фінансових явищ. Загроза відключення від платіжних систем використовується як засіб впливу на керівників, які приймають рішення. Непрозорість систем знижує довіру до підприємства, плямує імідж та не дає розвиватися конкуренції. Одним із негативних явищ є доступ до історії трансакцій тільки для вузького кола членів підприємства, яке використовується як змога до маніпулятивних дій з їх боку. Головною метою впровадження елементів антикризового управління із застосуванням платформи блокченйн є обробка інформації із гарантією безперебійної роботи із заданими параметрами без єдиного центру прийняття рішень, із збереженням конфіденційності інформації щодо розрахунків але із прозорістю та можливістю всебічного аудиту.