ЕКОНОМІКО-УПРАВЛІНСЬКІ ПІДХОДИ ДО ВИЗНАЧЕННЯ ВАРТОСТІ ІННОВАЦІЙ ТА ІНВЕСТИЦІЙ В МІЖНАРОДНІЙ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВ - Перерва, Петро; Черепанова, Вікторія; Новік, Ірина; Погорєлов, Сергій; Синіговець, Ольга (Вісник Національного технічного університету "Харківський політехнічний інститут" (економічні науки), 2020)
Вибір підходів до оцінки вартості нововведень в галузі інноваційної та інвестиційної сфери міжнародного бізнесу є особливо важливим і потребує наукового обґрунтування. Він повинен бути зваженим щодо конкретної мети здійснення такої оцінки, особливих відмінностей оцінювання об’єкта, урахування переваг і недоліків тих чи інших підходів та притаманних їм методів оцінки. Доведено, що при визначенні ринкової вартості інновацій та інвестицій в міжнародному бізнесі слід враховувати нематеріальний, унікальний характер об’єкта оцінки; поточне використання інновацій; можливі галузі використання, найбільш вірогідну ємність і частку ринку, витрати на виробництво і реалізацію продукції, що випускається з використанням інновації, обсяг і тимчасову структуру інвестицій, необхідних для освоєння і використання інновації в тій чи іншій галузі; ризики освоєння і використання інновації в різних галузях, в тому числі ризики недосягнення технічних, економічних, експлуатаційних і екологічних характеристик, ризики недобросовісної конкуренції та інші; стадії розробки і промислового освоєння інновації; можливість і ступінь правового захисту; обсяг переданих прав і інших умов договорів про створення та використання інновації; спосіб виплати винагороди за використання інновації. Зроблено висновок про те, що основними умовами придатності ринкового підходу до визначення вартості інновацій є наявність відомостей про факти продажу схожих за призначенням й корисністю, тобто об’єктів-аналогів; доступність та достовірність інформації про ціни та умови угод з об’єктами-аналогами; вміння оцінити вплив відмінних від об’єктів-аналогів показників на вартість об’єкта оцінки.