ІННОВАЦІЙНІ МОДЕЛІ УПРАВЛІННЯ ПЕРСОНАЛОМ В МІЖНАРОДНОМУ БІЗНЕСІ - Перерва, Петро; Максименко, Яна; Сокол, Катерина; Климова, Світлана (Вісник Національного технічного університету "Харківський політехнічний інститут" (економічні науки), 2021)
Оцінка і прогнозування зайнятості населення в міжнародному бізнесі є важливими інструментами державного регулювання міжнародного ринку праці, а переосмислення їх ролі - необхідною умовою для подолання наслідків глобальної економічної кризи. Прогнозування зайнятості має зайняти пріоритетне місце при пошуку нових шляхів формування ефективного міжнародного ринку праці. Метою статті є розробка методики дослідження факторів, які визначають ємність, структуру і сегменти міжнародного ринку праці. У статті розглянуті питання виявлення і обґрунтування факторів, які визначають місткість, структуру і основні сегменти ринку праці в міжнародному бізнесі. Запропоновані моделі управління персоналом в міжнародному бізнесі включають в себе ряд послідовних етапів, алгоритм виконання яких дозволяє отримати в достатній мірі обґрунтовані результати. Аналіз динаміки факторів за ряд років або декількох моделей за певний проміжок часу [1-3] дозволяє встановити основні закономірності, притаманні аналізованого міжнародному ринку обґрунтувати тенденції його розвитку і розробити прогноз на майбутній період. При цьому важливо виділити ті фактори, вплив яких буде домінуючим для даного ринку праці. Від заходів впливу на останні, вирішальною мірою залежить ефективність управління міжнародним ринком праці. На основі отриманих результатів аналізу доцільно встановити цілі політики сприяння зайнятості населення на найближче майбутнє, провести ранжування пріоритетів у здійсненні заходів щодо сприяння зайнятості населення та соціальний захист на міжнародному ринку праці