ФОРМУВАННЯ МЕХАНІЗМУ УПРАВЛІННЯ ОБОРОТНИМ КАПІТАЛОМ ПРОМИСЛОВОГО ПІДПРИЄМСТВА У КРИЗОВИХ УМОВАХ ГОСПОДАРЮВАННЯ - Носирєв, Олександр; Бабіч, Інна; Попова, Валерія (Вісник Національного технічного університету "Харківський політехнічний інститут" (економічні науки), 2020)
У статті проаналізовано сутність ефективного та дієвого управління оборотним капіталом промислового підприємства в умовах передкризового стану української та світової економіки. Виявлено, що раціональне використання оборотного капіталу та його оптимізація є одним з пріоритетних завдань будь-якого виробничого промислового підприємства для забезпечення безперервного процесу виробництва за умов інфляційних процесів, економічної кризи, збільшення конкуренції. Доведена гостра необхідність розробки універсального та дієвого механізму управління оборотним капіталом промислового підприємства, який би забезпечував не тільки безперервне виробництво, а й інші економічні потреби суб’єкта господарювання. Проаналізовані основні визначення сутності категорій «оборотні кошти», «оборотний капітал» та «оборотні активи» та виявлена необхідність розрізняння цих трьох понять та надання власних визначень категорій. Для підвищення ефективності діяльності промислових підприємств у науковому досліджені розроблено механізм ефективного формування та використання оборотного капіталу. У розрізі механізму визначено головну мету промислового підприємства - максимізація прибутку та забезпечення сталого розвитку підприємства. Проаналізовані основні завдання та функції процесу формування та використання оборотного капіталу промислового підприємства, які поставлені згідно з основною метою. Доведено, що моніторинг, який є ключовим елементом розробленого механізму управління оборотним капіталом підприємства, повинен бути безперервним системним процесом спостереження, збору, аналізу, прогнозування, інтегральної оцінки кількісної і якісної інформації з використанням сучасних інформаційних систем із метою виявлення тенденцій і розробки стратегії економічного розвитку, підготовки й ухвалення управлінських рішень. Зроблено висновок, що сформований механізм управління оборотним капіталом промислового підприємства повинен доповнюватися визначеними у статті ефективними заходами оптимізації.