СУЧАСНІ ВИКЛИКИ ЛІДЕРСТВА - Новік, Ірина; Антонова, Анастасія (Вісник Національного технічного університету "Харківський політехнічний інститут" (економічні науки), 2020)
У статті розглянуті основні історичні погляди вчених на появу лідерства. Розкрито диференціації, типологизацию і моделі сприйняття лідерства. Стаття присвячена розгляду сучасного розуміння феномена лідерства, впливу історії на розуміння лідерства та його ролі в світі, його взаємозв’язку з менеджментом. Головну увагу в статті приділяється вивченню теоретичних і практичних основ лідерства людини в компанії. Розглянуто питання лідерства та їх роль в управлінні. У статті розглядаються роль лідера і менеджера, їх схожість і відмінності, а так само необхідність кожного для ефективного існування компанії або групи. Авторами аналізуються відмітні риси лідера і його поведінки, специфіка презентації образу лідера, шлях становлення лідером і чому не кожен може ним бути. Аналізується місце лідера в сучасному світі, якості необхідні для того щоб бути лідером. Висвітлено нові вимоги до сучасного управління, намічені нові риси того менеджера, який може ефективно поєднувати роль вимогливого начальника за участю натхненника, далекоглядного керівника, такого лідера, за яким члени організації слідують ніби вимушений, як підлеглі, а як вірні послідовники і соратники. Авторами статті обґрунтовується актуальність проблеми лідерства, ступінь її розробленості в науковій та навчальній літературі. Розкриваються сутнісні ознаки лідерства в менеджменті. Дається огляд сучасних досліджень, концепцій лідерства.