СУЧАСНИЙ СТАН І ТЕНДЕНЦІЇ РОЗВИТКУ ВИНОРОБНОЇ ГАЛУЗІ В УКРАЇНІ - Новікова, Анастасія (Вісник Національного технічного університету "Харківський політехнічний інститут" (економічні науки), 2020)
Виноградарство і виноробство є традиційними і високоприбутковими галузями в агропромисловому комплексі України. Виноробна галузь в Україні має значний потенціал, але через стрімкі зміни як економічної, так і політичної ситуації в країні, що відбулися за останні п’ять років, динаміка виробництва і продажів вина суттєво погіршилася. Хоча проблеми виноробної галузі досліджувалися багатьма вітчизняними науковцями, залишається актуальним питання відстеження ситуації в галузі, виявлення нових тенденцій розвитку галузі і перешкод для цього розвитку. Метою статті є аналіз сучасного стану і динаміки розвитку виноробної галузі в Україні, визначення проблем галузі і шляхів їх вирішення. Проаналізовано динаміку і структуру виробництва вина в Україні за період 2013-2018 р.р. Показано, що після різкого погіршення ситуації в галузі у 2014 р. виробництво вина в галузі поступово почало зростати, але в 2017 році знов спостерігалося зменшення обсягів виробництва. Визначені основні гравці на ринках ігристих і тихих вин і проаналізовано зміни в розподілі часток ринку між виробниками тихих вин за період 2014-2017 р.р. Виявлені зовнішні і внутрішні чинники, що перешкоджають розвитку галузі на сучасному етапі. Так, високі акцизні збори на тлі зниження купівельної спроможності цільових ринків ведуть до зменшення попиту на виноробну продукцію на внутрішньому ринку. Це не стосується тільки столових вин, акциз на які не підвищувався. В той же час посилюється конкуренція з боку іноземних виробників вина. Аналіз динаміки експорту і імпорту виноробної продукції показав, що хоча українські виробники винної продукції поступово збільшують обсяги експорту і розширюють географію експортних поставок, імпорт винної продукції все ж таки суттєво перевищує експорт. До позитивних змін в галузі можна віднести розширення деякими виробниками площ під виноградниками. Таким чином, виноробна галузь України поступово відновлюється після обвалу у 2014 році, але існує низка проблем, які перешкоджають динамічному розвитку галузі. Вирішення цих проблем вимагає підтримки з боку держави, зокрема, встановлення нульової відсоткової ставки акцизного збору на ігристі, сухі та інші види вина, технологія виробництва, яких не передбачає використання етилового спирту, а також підтримка виноробів у просуванні вітчизняних вин за кордоном, що сприятиме освоєнню нових ринків.